5G-врските низ светот ќе се удвојат оваа година

12

Бројот на 5G конекции на глобално ниво ќе достигне 1,2 милијарди во 2022 година, иако последните неколку години беа прилично „турбулентни“. Аналитичарите во CCS Insight ја посочуваат широката достапност на паметни телефони со 5G функционалност како еден од факторите за раст, заедно со подобрените стратегии на операторите и забрзаната изградба на мрежи чие лансирање е одложено поради една или друга причина.

„Иако годините на основање на 5G беа засенети од пандемијата Ковид-19 и предизвиците што ги создаде, пазарот е посилен сега кога влегуваме во втората половина на 2022 година“, рече Џејмс Менинг Смит, виш аналитичар во CCS Insight.

„Светот сè уште се соочува со мрачни макроекономски и геополитички перспективи во 2022 година, во комбинација со тешкотии во синџирот на снабдување. Но, преминот на мобилни претплатници на 5G мрежи ќе направи добар напредок. Нашата прогноза е дека 5G конекциите ќе се удвојат на 1,2 милијарди оваа година“, додаде Смит.

Извештајот исто така предвидува дека во 2022 година, употребата на мобилниот широкопојасен интернет на паметни телефони, таблети, лаптопи и други слични уреди ќе претставува 99% од 5G конекциите. Според Смит, 5G сега се смета за „стандардна карактеристика“ на премиум паметните телефони и дека телефоните од средната класа доживуваат „силен поттик“ во истата насока. Тој додаде дека 681 милион нови телефони – или 44% од целата продажба на мобилни телефони во 2022 година – се очекува да имаат 5G конекција.

„Ова е факт и покрај очекувањата за слаба година за пазарот на мобилни телефони, под влијание на ограничувањата во понудата и намалената побарувачка. Сепак, негативниот тренд е помалку изразен во сегментот 5G. Последново стана приоритет за производителите на чипсети и телефони и се наоѓа во поскапиот дел на пазарот, со поголема маржа, каде побарувачката останува силна“, велат од компанијата.

Дополнително, CCS Insight очекува фиксните 5G безжични врски да пораснат за 160% до 7 милиони ширум светот во 2022 година. Факторите на овој пазар, кој продолжува да „се загрева“, ќе бидат фактор, особено во Северна Америка.

Компанијата, исто така, предвидува дека до 2026 година, апликациите 5G од машина до машина (M2M) и мобилниот Интернет на нештата (IoT) ќе достигнат 455 милиони врски заедно. Во тоа време, веќе имаше 4 милијарди 5G мобилни широкопојасни врски ширум светот. Северна Америка и Западна Европа ќе бидат лидери.