7 реченици кои успешните луѓе никогаш не ги кажуваат

311

Успехот не е нешто што може да се постигне преку ноќ. Потребно е многу напорна работа, време и чиста посветеност.

Секој успешен лидер, претприемач или идеалист помина низ своето уникатно патување додека се бореше за она во што веруваше и му докажа на општеството дека секој може да се ослободи од синџирите за кои мисли дека го кочат.

Иако секој од нив имаше различен пат, нивната цел беше иста: успех.

Постојат многу фактори кои ги поврзуваат овие успешни личности, а еден од нив е како тие растеле и созревале на тој пат. Стив Сиболд, автор на книгата „Како размислуваат богатите луѓе“, интервјуираше повеќе од илјада милионери во текот на три децении за да открие што ги навело до нивниот успех и богатство.

Одговорот беше прилично едноставен: Стив дозна дека не е важно каде се родени, па дури и околината – она ​​што навистина ги издвојува овие милионери е нивниот менталитет, желбата да ги постигнат своите цели без да дозволат ништо да ги спречи. Овој начин на размислување ги доведе овие поединци до богатство.

Еве седум реченици кои никогаш нема да ги слушнете од успешна личност, бидејќи тие се во спротивност со тој незапирлив став.

1. „Ја мразам мојата работа“
Како и: „Ја мразам оваа компанија“, „Мојот шеф е идиот“

Една особина која е високо ценета кај успешните луѓе е тоа што тие никогаш не се премногу огорчени за нивната работа или работно место, без оглед на тоа што прават во кој било момент од животот. Дури и ако се во непријатна ситуација или опкружени со негативна енергија, тие секогаш избегнуваат изјави како горенаведените. Овие негативни елементи не прават ништо друго освен што ве забавуваат на вашиот пат кон успехот. Наместо да навредуваат личност, бизнис или компанија, тие се обидуваат да го решат проблемот со соодветни факти, тактики и целосна неутралност.

2. „Не е фер“
Како и: „Но јас го заслужувам тоа повеќе“

Дали вашиот колега доби награда, повисока оценка или признание, а вие не добивте ништо, иако сте двојно попосветени и продуктивни? Грешка што успешните луѓе никогаш не ја прават е да зборуваат за неправедноста на животот. Неправедноста е нешто на што треба да се навикнеш. Успехот не ви е подарен – треба да работите за да го заработите, а среде тоа треба да покажете дека го заслужувате.

Наместо да кукате и да се жалите, тајната за да можете да продолжите понатаму е да бидете проактивни за ваквите проблеми, наместо да реагирате. Предизвикувањето сцена само негативно ќе влијае на вас. Ако мислите дека сте биле многу позаслужни, докажете го тоа со цврсти аргументи.

3. „Тука не се прави така“
Како и: „Затоа што секогаш се правело на овој начин“

Иновативноста е клучна карактеристика на успешните луѓе, без разлика на нивната област. Мора да научите да прифаќате нови работи и да не се плашите да ги отфрлите конвенциите. Никој никогаш не постигнал ништо големо без да проба нешто ново.

Земете го Стив Џобс за пример: Тој беше многу страстен за иновациите и таа страст доведе до неверојатни креации како iPhone и iPad, уреди кои го променија светот. Џобс еднаш рече: „Иновацијата ја прави разликата помеѓу лидерите и следбениците“. Немојте да бидете тврдоглави и да се плашите да пробувате нови работи – тоа не е начин да постигнете успех.

4. „Не е моја работа“
Како и: „Не е мој проблем“, „Не сум доволно платен“

Постои едно големо правило што го следат успешните поединци: ако сте навистина успешни, ќе им помогнете на другите да успеат. Пример за ова може да се земе од Ворен Бафет, кој рекол: „Некој денес седи под сенка затоа што некој одамна засадил дрво“.

Да се ​​стане тимски играч е она што ви помага да се приближите до успехот, а ако не сте тимски играч успехот никогаш нема да ви дојде. Можеби сте богати, можеби сте успешни, но напорната работа и посветеноста на вашите вработени и членовите на вашиот бизнис или организација се вистинската причина за вашиот успех и углед.

5. „Невозможно е“
Како и: „Тоа не може да се направи“, „Не можам да го направам ова“

Успешните луѓе знаат дека границите се само креации на умот, а ние самите создаваме такви граници. Ваквите изјави непотребно ве спречуваат да постигнете големина. Успешните луѓе не се жалат на бариери или пречки; наместо тоа, тие наоѓаат начин да ги заобиколат и ја користат својата креативност за да ги предизвикаат.

Негативните зборови како „не може“, „нема“ и „невозможно“ никогаш не се слушаат од устата на успешните поединци. Знаат дека жалењето нема да им помогне, но ќе направат нешто конкретно за проблемот.

6. „Можев“
Како и: „Требаше“, „Можеби можев“

Жалењето е најлошото чувство со кое може да се соочи еден поединец, дека постојано се враќа во времето кога можел да направи нешто, ситуацијата излегла од контрола или во спротивно „требала“, сега сфаќајќи дека „требала“. Успешните поединци не си даваат можност да се каат. Ова е од две причини: или ќе ја зграпчат можноста, без оглед на шансите, и ќе ја свртат плимата; или ќе продолжат понатаму и ќе најдат друга можност да чека. Жалењето никогаш нема да послужи никого.

7. „Немам избор“
Како и: „Немам други опции“, „Направив се што можев“

Секогаш постојат опции и можности, а успешните луѓе знаат како сами да си создадат пат до тие можности. Прајс изјави: „Да се ​​каже дека немаме избор во некоја работа значи дека се гледаме себеси како жртви, дека сме помалку моќни од нашата околина“.