70 милиони нови 5G претплатници ширум светот за еден квартал

17

Речиси 70 милиони нови 5G претплати беа додадени на глобално ниво во вториот квартал од 2022 година, открива најновото ажурирање на Извештајот за мобилност на Ericsson.

Шведскиот добавувач на телекомуникациска опрема истакна дека ова зголемување го донесе вкупниот број на корисници на 5G ширум светот на 690 милиони до крајот на периодот. Вкупно 218 даватели на комуникациски услуги веќе лансираа комерцијални 5G услуги.

Во меѓувреме, извештајот на Ericsson покажува дека 4G претплатите се зголемиле за 77 милиони на околу 5 милијарди, што претставува 60% од сите претплати за мобилни телефони.

Во вториот квартал од годината, вкупниот број на претплати за мобилни телефони изнесуваше околу 8,3 милијарди, со нето пораст од 52 милиони во периодот. Кина објави најмногу нето нови корисници во кварталот со над 10 милиони, а потоа следат Индија и Индонезија.

Извештајот предвидува дека глобалниот број на 5G претплати ќе ја помине „пресвртницата“ од една милијарда до крајот на оваа година. До 2027 година, 5G технологијата ќе сочинува речиси половина од мобилните претплати ширум светот, достигнувајќи вкупно 4,4 милијарди претплати.

Наодите во голема мера се конзистентни со оние неодамна објавени од ABI Research, имено дека „5G расте побрзо од претходните генерации [мрежи] и достигна 100 милиони претплати за помалку од две години по објавувањето на стандардот“. 4G технологијата ја достигна истата пресвртница цели пет години по нејзиното лансирање.