80.000 сопственици на биткоин повеќе не се милионери

34

Инвеститорите кои го постигнаа својот статус на милионери благодарение на високата цена на криптовалутата Биткоин повеќе не се милионери, барем повеќето од нив. Драстичниот пад на цената на криптовалутите, особено најпопуларната од сите, значи дека над 80.000 луѓе повеќе не се милионери.

Пред 9 месеци, поточно на 12 ноември 2021 година, неколку дена откако Биткоин достигна рекордно високо ниво од 69.000 долари, речиси 109.000 биткоин паричници чуваа повеќе од 1 милион долари во криптовалута Биткоин.

Денес, кога цената на 1 биткоин се бори да го задржи својот нос над 20.000 долари, само 26.284 паричници можат да кажат дека имаат повеќе од 1 милион долари во криптовалута Биткоин, што значи дека бројот на милионери БТК е намален за над 75 отсто во последните 9 месеци.

Драматичниот пад на вредноста на криптовалутите доведе и до намалување на бројот на „крипто китови“, сопственици на паричници со над 10 милиони долари на сметката. Бројот на такви корисници падна од 10.587 паричници на 4.342, што е пад од речиси 60 проценти.

И покрај падот на вредноста на целиот крипто-пазар, се појавија над 13.000 нови паричници кои имаат најмалку еден BTC во нивниот дигитален џеб.

Како што пишува Benchmark, моменталната состојба на пад на цените е комбинација од сложени настани кои имаа негативно влијание врз криптовалутите. Ова се однесува на регулативите на Федералните резерви на САД, геополитичката нестабилност, зголемената инфлација и кредитните стапки. За жал, без вистинска стабилност на финансиските пазари ширум светот, се чини дека цената на биткоинот и другите криптовалути ќе продолжи да страда уште некое време.