Абазовиќ: „Отворен Балкан“ најде рецепт за иднината на регионот

15

Црногорскиот премиер Дритан Абазовиќ изјави дека на самитот во Охрид на регионалната иницијатива „Отворен Балкан“ дошло до „пресврт со кој регионот треба да се гордее“ и дека Европа „видела поинаков Западен Балкан, отворено разговарајќи за неговата иднина“.

Наместо „кој прв ја почна војната“, тие зборуваа за туризам, бесплатен сообраќај, енергетика, земјоделство, економска и здравствена криза, како и инфраструктура“, вели Абазовиќ во интервју за денешната „Политика“.

Црногорскиот премиер рече дека „Црна Гора е подготвена да придонесе за единство на Западен Балкан“, бидејќи, како што рече, „нема алтернатива на патот кон ЕУ“ за неговата земја.