Аџеј Банга е избран за нов претседател на Светска банка

24

Аџеј Банга, кандидатот на САД е избран за претседател на Светска банка, потврдија од институцијата преку соопштение.

Банга беше единствениот кандидат и неговиот избор не е изненадување.

Аџеј Банга е Американец со индиско потекло.

Тој ќе го замени Дејвид Малпас, исто така Американец. Тој треба да ја преземе функцијата на 1 јуни, соопшти Светска банка.

Новоизбраниот претседател во неколку наврати изјави дека сака да му даде приоритет на финансирањето на борбата против климатските промени и реформите на Светската банка.

Фото: Facebook