Адидас против модниот дизајнер Том Браун: Спортскиот гигант го загуби судскиот спор

108

Адидас го загуби судскиот спор во обид да го спречи модниот дизајнер да го користи дизајнот со четири ленти.

Гигантот за спортска облека тврдеше дека четирите ленти на луксузниот бренд Tom Braun Ink имаат премногу сличности со трите ленти на Адидас.

Браун тврдеше дека клиентите веројатно нема да ги помешаат двете марки бидејќи – меѓу другите причини – неговиот имаше различен број на ленти.

Адидас планираше да бара отштета од повеќе од 7,8 милиони долари – но поротата во Њујорк застана на страната на Браун.

Креациите на Браун често имаат четири хоризонтални, паралелни ленти.

Адвокатскиот тим на Браун го прикажа како аутсајдер кој се бори против гигантска корпорација и тврдеше дека двата бренда имаат различни клиенти.

Спортската облека не доминира во модните креации на Tom Braun Ink и неговите производи се наменети за богати купувачи – на пример, пар женски хеланки чини 680 фунти, додека поло маица чини 270 фунти.

Адвокатите на Браун исто така тврдеа дека ригите се вообичаен дизајн.