Adobe ја презема стартап компанијата Figma за 20 милијарди долари

17

Adobe Inc ќе го купи стартапот Figma за околу 20 милијарди долари во нејзината најголема аквизиција во историјата.
Договорот за готовина и акции ќе ѝ даде на Adobe сопственост на компанијата, чија онлајн платформа за дизајн соработка и бура на идеи ја користат компании кои се движат од Zoom Video Communications до AirBnB и Coinbase.

„Комбинацијата на Adobe и Figma е трансформациска и ќе ја забрза нашата визија за соработка во креативноста“, рече извршниот директор на Adobe, Шантану Нарајен во изјавата.

Adobe го заостри својот фокус на просторот на алатките за соработка преку аквизиции во последниве години. Ја купи платформата за управување со работа Workfront во 2020 година и платформата за видео соработка базирана на облак, Frame.io минатата година.

Сепак, акциите на Adobe паднаа за 13% во почетокот на тргувањето. Некои аналитичари укажаа на големината на договорот, што би можело да бара од Adobe да преземе долгови. Фирмата имаше готовина и парични еквиваленти од 3,87 милијарди долари заклучно со 2 септември.