Адвокатите на PwC добиваат помош од вештачката интелигенција

20

Адвокатите во PwC имаат нов асистент: четбот со вештачка интелигенција.
Гигантот оваа недела објави дека потпишал 12-месечен договор со стартапот Харви кој ќе им овозможи на околу 4.000 адвокати на PwC ширум светот пристап до алатката за вештачка интелигенција. PwC се надева дека легалната вештачка интелигенција – изградена на технологијата GPT-4 на OpenAI – ќе ја забрза работата на длабинска анализа, анализа на договори и усогласеност со регулативата. Глобалната компанија соопшти дека исто така размислува да ја искористи услугата за создавање на сопствени производи за даночни и правни клиенти.

PwC соопшти дека вештачката интелигенција нема да се користи за давање правен совет и нема да ги замени адвокатите.

Други консултантски фирми, вклучувајќи ги Bain & Company и Boston Consulting Group, исто така истражуваат како вештачката интелигенција може да се користи за автоматизирање на некои рутински задачи.

Фото: Pixabay