„Аеродроми Црна Гора“ се соочуваат со предизвици во работата, Јандреоски смирува

9

Црногорските аеродроми се соочуваат со многу предизвици во работата, особено во летните месеци кога имаат недостиг од персонал поради масовното боледување. Затоа компанијата бара помош од надлежните органи, а од таму најавуваат подобрување на условите на постоечките терминали.

Во екот на летната сезона, „Аеродроми Црна Гора“ се во голем проблем поради немањето поддршка од вработените, кога се отвораат најмногу боледувања.

„Работиме на тоа да го промениме. Се надеваме дека многу брзо некои други кои заслужуваат работа ќе бидат дел од аеродромскиот тим наместо сите кои земаат боледување, што секако го проверуваме, но секогаш го имаме одговорот дека сите боледувања се правилни. Така што тоа е веројатно добра порака до властите кои се занимаваат со верификација на тие боледувања и да излезат во пресрет не само на „Аеродроми Црна Гора“, туку сигурен сум дека ова постои и во други организации“, изјави извршниот директор на АЦГ Горан Јандреоски за РТЦГ.

Од друга страна, посетителите на аеродромот во Црна Гора на социјалните мрежи како главен проблем го наведоа прокиснувањето на аеродромската зграда во Подгорица и Тиват. Јандреоски вели дека овој проблем е предизвикан од слабиот одзив на тендерите за јавни набавки.

„Проблемот всушност не е процесот во аеродромот, туку проблемот е што едноставно не можеме да ги мотивираме изведувачите да аплицираат за тој тендер“, рече тој.

Содава дека во моментов не можеме да зборуваме за проширување на терминалната зграда во Подгорица, но се планира изградба на дел за пушачи.

„Ќе биде објавена покана за адаптација на еден простор од терминалната зграда во Подгорица за пушачи“, смета Јандреоски.

И покрај сите проблеми, „Аеродроми Црна Гора“ се во процес на преговори со нови авиолинии.

„Секоја компанија што летала со аеродромите во Црна Гора е добредојдена. Се обидуваме да мотивираме некои нови авиокомпании“, вели тој.

Можеби најважно е што патниците кои пристигнуваат и заминуваат од аеродромот во Подгорица се задоволни.