Airbnb конечно ги послуша критиките на корисниците и воведува важна опција во својата услуга

156

Една од работите што корисниците на Airbnb со години ја критикуваат кога пребаруваат на оваа услуга е тоа што не им се прикажани трошоците за чистење, па вкупната цена на крајот се зголемува за тие трошоци. Ваквата цена затоа е нереална, која Airbnb по бројните критики конечно има намера да ја промени.

Од следниот месец (точниот датум не е познат) корисниците ќе можат да ја активираат опцијата за прикажување на трошоците за чистење покрај трошоците за сместување, што засега не се прикажува при пребарување на куќи и станови. Така, како што објасни првиот човек на компанијата Брајан Чески, сега вкупната цена на сместувањето, со вклучени трошоци за чистење, ќе биде прикажана веднаш на мапата при пребарувањето. Исто така, овој трошок ќе се земе предвид при пребарување на сместување во опсег на цени.

Сакаме сите да го видат. Сакаме корисниците да го активираат тоа, рече Чески за опцијата да се прикаже цената за чистење во рамките на вкупната цена.

Поради нецелосно прикажување на цените, во мај минатата година корисниците го нападнаа Airbnb и компанијата најави промени во начинот на прикажување на вкупните цени, кои требаше да стапат на сила во декември, но минатата година. Како причина за едногодишното доцнење, Чески рече дека им треба време додека добиваат повратни информации од домаќините на гостите.

Како што посочува The Wall Street Journal, во некои земји, како што се земјите членки на ЕУ, законот го обврзува прикажувањето на вкупната цена на престојот, но оваа опција не се прикажува на некои други пазари, што често ги збунува луѓето бидејќи во крајот вкупната цена е повисока од она што дотогаш го прикажуваа.

Покрај тоа, компанијата воведува и некои други промени, па Чески најави дека во наредните месеци домаќините ќе добијат пристап до алатки со кои ќе можат да поставуваат променливи цени, односно ќе можат да ги менуваат во зависност од сезоната , викенди и слично.