Airbnb отпушти 30 отсто од персоналот минатата недела

18

Компанијата за изнајмување домови Airbnb соопшти дека минатата недела отпуштила 30 отсто од својот персонал. Укинувањето на работните места влијаеше на 0,4 отсто од вкупната работна сила на компанијата од 6.800 лица.

Менаџерот за односи со јавност истакна дека во последните три години станале поефикасни и фокусирани, а годинава најави и зголемување на бројот на вработени. Тој додаде дека Airbnb донела „тешка одлука да се реорганизира и да ја намали големината на тимот за регрутирање“, пишува SeeBiz повикувајќи се на Bloomberg.

Airbnb нагласи дека ова не е показател за зголемен број отпуштања. За разлика од минатогодишниот раст од 11 отсто, компанијата предвиде раст на бројот на вработени од два до четири отсто во 2023 година. Airbnb, исто така, планира да ја прошири својата вкупна работна сила оваа година.

Додека многу од нејзините конкуренти ги намалија проекциите за раст поради зголемените стапки на задолжување и забавувањето на целата индустрија, Airbnb е една од ретките ИТ фирми кои избегнаа големи отпуштања. Во меѓувреме, бидејќи побарувачката за патувања се зголеми во пресрет на пандемијата на коронавирус, туристичката индустрија во голема мера остана отпорна.

Минатиот месец, Airbnb ја објави својата прва годишна добивка, при што приходите скокнаа во последните три месеци од 2022 година, бидејќи резервациите за патувања се зголемија. Исто така, во последниот квартал од минатата година оствари добивка од 319 милиони долари со приход од речиси 2 милијарди долари.