Акциите на Меtа пораснаа откако Facebook забележа раст на корисници

8

Facebook се опорави од падот на корисниците на почетокот на оваа година, а нејзината матична компанија Меtа објави профит над целите на Вол Стрит, побивајќи ги ниските очекувања на инвеститорите со кварталниот извештај кој ги зголеми акциите за 19 отсто.

Извршниот директор на Меtа, Марк Закерберг, исто така, рече дека компанијата ќе ги намали трошоците и ќе инвестира во алатки за вештачка интелигенција за да ги подобри препораките и рекламирањето, што е знак дека Меtа се обидува да заработи пари додека работи на своите долгорочни амбиции да го изгради метаверзумот.

Нејзините акции пораснаа за 19% во тргувањето по работното време во средата.

Заработката на Меtа значително ги надмина целите на Волстрит од 2,72 долари по акција, во споредба со просечните проценки на аналитичарите од 2,56 долари, според IBES на Refinitiv. Во исто време, Меtа го забележа својот најбавен раст на приходите во последната деценија.

Дневните активни корисници на Facebook, клучен показател за огласувачите, беа 1,96 милијарди, малку повисоки од проценките од 1,95 милијарди, според IBES од Refinitiv. Месечните активни корисници достигнаа 2,94 милијарди.

Меtа изгуби околу половина од својата вредност од почетокот на годината по мрачниот извештај за заработка во февруари, кога дневните активни корисници на Facebook првпат паднаа и предвидуваа мрачен квартал, обвинувајќи ги тековните фактори, вклучително и промените во приватноста на Apple и зголемената платформа конкуренција, како TikTok на ByteDance.