Акциите на нафтените компании на рекордно ниво

13

Еден од ретките сектори кој моментално е во пораст е енергетиката. Енергетската криза силно ја погоди Европа, што компаниите вклучени во производството на нафта и природен гас, како Chevron и Exxon, целосно ја користат. Овие фирми забележаа рекордни профити во вториот квартал. Според аналитичарите, секторот се очекува да порасне за 11% во следните пет години.

Пазарните услови за компаниите во секторот се одлични и додека повеќето акции се во минус оваа година, акциите на Chevron скокнаа за 44%, а Exxon скокнаа за неверојатни 69,8%.

Ембаргото на ЕУ за руската нафта поради инвазијата на Украина, покрај одлуката за намалување на увозот на руски природен гас, придонесе и за енергетската криза. ОПЕК+, предводен од Саудиска Арабија и Русија, на состанокот претходно овој месец одлучи да го намали производството за два милиони барели дневно. Намалувањето ги изненади пазарите и го налути пред сè американскиот претседател Бајден, кој се надеваше на пониски цени на нафтата пред изборите во првата половина на ноември.

Сепак, овој потег ги воодушеви енергетските компании кои имаат корист од повисоките цени на нафтата. ExxonMobil, Chevron и Shell остварија заработка од 46 милијарди долари во вториот квартал, а овие три компании поставија нови рекорди за квартална заработка. Додека трговците се загрижени за рецесијата, никој не е загрижен за финансиската состојба на енергетските компании.