Акциите на Тесла изгубија околу 126 милијарди долари за еден ден

8

Акциите на Тесла изгубија околу 126 милијарди долари во вредност, паѓајќи за 12 отсто. Причината е стравот на инвеститорите дека Илон Маск би можел да продаде дел од своите акции за да го заврши преземањето на Twitter.

Вредноста на Tesla падна за 275 милијарди долари од 4 април, кога Маск ја објави можноста за купување на Twitter. Маск, кој поседува 17 отсто од акциите на Тесла, поради тоа загуби околу 40 милијарди долари.

Една од причините за падот на цените на акциите на Tesla е тоа што дојде до распределба на акциите на светскиот пазар поради побавната економска експанзија и постојаната инфлација.

Маск не им направи добро на акционерите на Тесла давајќи само оскудни детали за тоа како ќе обезбеди 21 милијарда долари при преземањето на Твитер, за што лично гарантираше. Ова доведе до загриженост дека извршниот директор на Tesla би можел да продаде дел од својот удел за да финансира купување на Twitter.