Акциите на TSMC пораснаа по позитивните препораки од Морган Стенли

23

Акциите на најголемиот светски производител на чипови Taiwan Semiconductor Manufacturing Company пораснаа за цели 5% во средата наутро во Азија по позитивните препораки од аналитичарите на Morgan Stanley.
„Очекуваме закрепнување на циклусот на полупроводници во вториот квартал на 2023 година и предлагаме да бараме поволни цени за квалитетни залихи токму сега. TSMC е нашиот најдобар избор“, се вели во белешката на инвестициската банка во вторникот. Тој го карактеризира TSMC како „овозможувач на технологијата на иднината“.

Во попладневното тргување со акциите се тргуваше за 3,73% повисоко. Акциите на TSMC на американската берза пораснаа за околу 5% преку ноќ.

Акциите на чипови како што се TSMC, GlobalWafers Company и MediaTek се надвор од проценките по брзата корекција на пазарот, велат аналитичарите на Morgan Stanley.

Во меѓувреме, секуларните трендови на 5G, вештачката интелигенција на нештата и електричните возила – на кои им требаат полупроводници – не се менуваат, додаде банката.

Закрепнувањето на чиповите ќе биде поддржано и од падот на цените на технолошките производи и логистиката, повторното отворање на економиите – особено во Кина и побавното зголемување на производствениот капацитет за леарниците, пишуваат аналитичарите.

Инвеститорите треба да дадат приоритет на инвестирање во индустриски лидери со моќни цени, оние со секуларни приказни за раст и компании кои ќе имаат корист од локализацијата на кинеските полупроводници, се вели во белешката. Секуларни акции за раст се оние кои имаат долгорочна вредност и не се толку зависни од тековните економски услови.