Ако економистите се толку мудри, зошто не се богати?

168

Физичарот Емануел Дерман напишал дека не почнал да заработува вистински пари додека не сфатил дека никогаш нема да стане светски познат, па отишол да работи на Волстрит, каде што неговите вештини биле многу барани.

„Откако напишав билтен за ставовите на економистите кои се разликуваат од оние на обичните луѓе, добив е-пошта во којашто пишуваа: „Ако економистите се толку паметни, зошто не се богати?“ напиша Питер Кој во написот објавен во The New York Times.

„Јас не сум економист, така што тоа прашање не ме мачи“, додаде тој.

„Сепак, можните објаснувања се интересни, понекогаш смешни, а понекогаш и прилично длабоки“, а потоа изнесе неколку теории.

Економистите не се обидуваат да бидат богати

Затоа што голем број економисти заминуваат на работа во државните институции. Познато е дека оние што сакаат да соберат огромно богатство не одат да работат кај такви работодавци.

Според статистичките податоци на Бирото за вработување, просечната годишна плата на економистите била 105.630 долари во мај 2021 година. Тоа е помалку од просечната плата на астрономите, нуклеарните инженери и театарските и сценските шминкери.

Има една шега за група инвестициски банкари кои прашуваат професор по економија зошто не е богат ако е толку паметен, а тој ги прашува зошто не се паметни ако се толку богати?

Економистите се премногу добри во економијата

Учењето на основите на економијата е корисно за многу профитабилни бизниси, од менаџмент до банкарство.

Ворен Бафет, Стивен Коен, Кенет Грифин, Хенри Кравис и Илон Маск се меѓу милијардерите кои имаат диплома или магистерска диплома по економија. Грешка е кога сакаш да докторираш, па стануваш постдокторант или доцент.

Истото е и со науката, па теоретскиот физичар Емануел Дерман напиша дека не почнал да заработува вистински пари додека не сфатил дека никогаш нема да биде светски познат физичар, па отишол да работи на Волстрит, каде што неговите математички вештини биле на високо ниво.

Економистите имаат техничка експертиза, но не и мудрост

Авторот исто така не се согласува со аргументот дека економистите не се паметни.

„Мислам дека се паметни“, објаснува тој. „Тие добро ги знаат нивните супспецијалности, но слаби се во другите дисциплини, како што е економската историја. „Овие економисти имаат техничка експертиза, но не и мудрост.

Економистите се ограничени со „ефикасна пазарна хипотеза“

Има шега за еден млад економист кој се наведнува да земе банкнота од 20 долари што ќе ја види на тротоарот. Неговиот постар колега му вели да не се замара, бидејќи ако навистина имаше банкнота од 20 долари, некој веќе ќе ја подигнеше.

Посветеноста на хипотезата на ефикасните пазари, која претпоставува дека цените ги одразуваат сите достапни информации, ги обесхрабрува економистите да се обидат да го победат пазарот, поради што никогаш не се збогатуваат, пишува Aljazeera Balkan.

Евтиниот шопинг на Бафет за добри зделки

Ворен Бафет, и покрај тоа што магистрирал економија на Универзитетот Колумбија во 1951 година, во интервју за CNBC во 2016 година изјави: „Искрено, не обрнувам внимание на тоа што велат економистите“.

„Ги имате сите овие економисти со коефициент на интелигенција од 160 кои го поминале животот студирајќи економија. Можете ли да наведете еден од нив кој многу се збогатил заработувајќи пари од акции“, изјави тој.