Ако работодавачите сакаат попродуктивни работници, да им го скратат работното време од 8 на 6 часа

80

Наместо депресивни и преморени, ако работодавачите сакаат попродуктивни и порасположени работници, треба да донесат важна одлука, да им го скратат работното време од осум на шест часа, е пораката во интервјуто за МИА од проф. д-р Вангелица Гаврилова од Велес, доктор на психолошки науки, која предава на Меѓународниот славјански универзитет во Свети Николе и Битола.

Тоа, според неа, ќе донесе многу предности и за вработените, но и за компаниите, а посебно во услови на економска и енергетска криза. Веќе се применува во повеќе земји, така на пример, шведските власти воведоа шестчасовно работно време во повеќе компании, при што очекуваат дека со оваа пракса ќе можат да ги намалат боледувањата, да ја зголемат продуктивноста и да заштедат повеќе пари.

– Скратеното работно време како една промена на условите за работа се чувствува како најголема погодност, посебно во однос на ноќната работа. Скратената ноќна смена е помалку непријатна за работниците, се забележува нивна мотивираност и способност за поголема продуктивност во единица време, во голема мера се намалуваат или исчезнуваат физичките и психичките тегоби, а забележително се намалуваат поспаноста и малаксаноста. По 6-часовната ноќна смена, времето за одмор во текот на денот е поголемо, па работниците, освен за одмор, имаат време и за други активности, вели за оваа актуелна проблематика за МИА, Гаврилова, која има богато работно искуство во повеќе истражувања, проекти, анализи од областа на психосоцијалната сфера, како и едукатор на стручни обуки.