Ако Тодориќ победи на суд, Хрватска треба да му плати повеќе од 7 милијарди евра

50

Меѓународниот центар за решавање на инвестициски спорови во Вашингтон ја прифати тужбата на Ивица Тодориќ против Република Хрватска.
Како што дознава Index.hr, доколку Хрватска го загуби тој спор, на Тодориќ би можела да му плати од 7 до 8 милијарди евра. Во тој случај парите би биле исплатени од буџетот бидејќи Тодориќ во својата тужба ја обвинува државата дека со своите решенија му го украла Агрокор.

Во истиот суд, Хрватска неодамна го загуби случајот против унгарскиот МОЛ. Одлуката на американскиот суд ќе биде обврзувачка и странката која губи нема право на жалба.

Хрватската влада ја оспори јурисдикцијата на американскиот суд, но нејзините аргументи на крајот беа отфрлени. Адвокатите на Ивица Тодориќ во Хрватска сè уште немаат добиено решение, но сосема е веројатно дека судот се прогласил за надлежен и ја прифатил тужбата на Тодориќ против Република Хрватска во врска со преземањето на Агрокор.

„Ивица Тодориќ смета дека ова е секако чекор во вистинската насока и доказ дека аргументот на хрватската влада дека овој суд нема надлежност за прашањето за неговата тужба беше целосно погрешен. Да, тоа е успех за мојот клиент“,  истакнува во интервју за Index.hr Фран Олујиќ.

Да потсетиме, Тодориќ во март 2020 година поднесе тужба во Вашингтон и побара отштета од Хрватска. Тодориќ не ја поднел тужбата како физичко лице, туку тоа го направиле неговите холандски компании Adria Group B.V и Adria Group Holding B.V., преку која се одржуваше Агрокор.

Тужбата се заснова на тезата дека овие две странски компании биле принудени да ја префрлат контролата над Агрокор на државата и со тоа незаконски им била одземена инвестицијата. На тоа беа принудени од хрватската држава со своите одлуки во времето кога владата на првиот човек на ХДЗ Андреј Пленковиќ ја решаваше кризата во Агрокор.