Активноста на приватниот сектор во еврозоната падна четврти месец по ред

17

Активноста на приватниот сектор во еврозоната падна во октомври четврти месец по ред, потврдувајќи ги предвидувањата дека блокот од 19 земји влегува во рецесија.

Најбрз пад е забележан во преработувачката индустрија, особено во секторите хемиски и пластика, кои се интензивни потрошувачи на енергија. Секторот на услуги, исто така, забележа голем пад бидејќи потрошувачите се обидуваат да се справат со зголемените животни трошоци.

Новите нарачки за стоки и услуги паѓаат четврти месец по ред, темпо што не е забележано од декември 2012 година, со исклучок на периодот на заклучување.

„Се чини дека економијата на еврозоната ќе се намалува четврти месец по ред, со оглед на загубите на производството и падот на побарувачката што ги видовме во октомври, зголемувајќи ги шпекулациите дека рецесија е неизбежна“, рече економистот на S&P Global, Крис Вилијамсон.

Низ еврозоната, порастот на трошоците доведе до запирање на побарувачката што се акумулира од пандемијата на корона вирусот, додека сè поретките испораки на енергија од Русија ги принудуваат домаќинствата и индустријата да се подготват за потенцијални ограничувања оваа зима.

Компаниите пријавија помалку недостиг на компоненти и подобрена испорака во октомври, иако тоа често беше поврзано со добавувачите кои беа помалку зафатени поради послабата побарувачка. Купувањето на инпут од страна на производителите падна со една од највисоките стапки од глобалната финансиска криза, што укажува на помали потреби за производство и сè пораспространети одлуки за намалување на залихите поради послабите од очекуваните продажби.

Неизвесниот исход доведе некои од фирмите да престанат да вработуваат, додека други го намалуваат бројот на вработени поради индициите дека капацитетите се пренатрупани.

Претходните отчитувања за Франција и Германија беа исто така надолни, при што активноста на приватниот сектор запре за прв пат од март 2021 година, за подоцна да забележи четврти месец по ред на намалување.