Активноста на руските фабрики расте најбрзо во последните седум години

16

Активноста во рускиот производствен сектор се зголеми во декември со најбрзо темпо во последните седум години, покажа деловното истражување, чии резултати беа објавени во петокот.

„Поголемата побарувачка на клиентите во голема мера беше фокусирана на домашниот пазар, а новите извозни нарачки се намалија втор месец по ред“, се вели во соопштението на S&P Global. Помалку барања од клиенти на извозните пазари доведе до најбрзиот пад на новите нарачки од странство од јули.

Москва троши многу за производство, истура готовина во одбранбениот сектор за да го зголеми военото производство поради војната во Украина. Растот на преработувачкиот сектор во последните речиси две години во голема мера се заснова на домашната побарувачка.

Производителите сè уште се прилагодуваат на логистичкиот пресврт предизвикан од западните санкции и високите цени на увезените стоки, надополнети со слабеењето на рубљата и високата инфлација. Истражувањето на S&P Global покажа дека стапката на инфлација се намалува.

И покрај недостигот на работна сила во Русија, со невработеност на рекордно ниско ниво од 2,9 отсто, компаниите ги зголемија вработувањата во обид да го затворат заостатокот, а компаниите остануваат натпросечни оптимисти за иднината.