Акциите на европските банки достигнаа највисоко ниво во последните шест години

26

Акциите на европските банки го достигнаа највисокото ниво во последните шест години, откако заемодавачите ветија рекордно враќање на акционерите и раст на профитот благодарение на зголемените каматни стапки.

Индексот на банката Stoxx Europe 600 го достигна највисокото ниво во последните шест години во четвртокот, последниот трговски ден пред Велигден на повеќето пазари, скокнувајќи за 34 отсто од пред една година.

Банките на континентот ги надминуваат американските ривали за прв пат по повеќе од една деценија во однос на повратот на капиталот, според аналитичарите на Barclays.

„Основите на европските банки изгледаат посилни од кога било“, рече шефот на европската стратегија за капитал на банката, Емануел Кау.

Врвот на Stoxx се совпадна со силните резултати во четвртиот квартал за UniCredit, Santander и Lloyds Banking Group.

Акциите на UBS, кои минатата година го презедоа неуспешниот конкурент Credit Suisse во договор со кој збриша долг од 17 милијарди долари, се покажаа особено добро – пораснаа за 46 отсто во текот на изминатите 12 месеци на нивното највисоко ниво од март 2008 година. Италијанските банки UniCredit и Intesa Sanpaolo стигнаа до 13, односно деветгодишен максимум.

И покрај слабиот бизнис и намалената побарувачка за кредити, 2023 година беше една од најпрофитабилните години за европските банки поради зголемените каматни стапки. Како резултат на тоа, просечниот принос на капиталот меѓу европските банки се зголеми на 13 отсто, велат аналитичарите на Barclays.

Аналитичарот на Wells Fargo, Мајк Мајо, рече дека има смисла банките со здрави нивоа на капитал да враќаат пари на акционерите кога профитот е висок.