Акциите на Lenovo на најниско ниво од октомври 2021 година

12

Акциите на производителот на компјутери Lenovo паднаа за 12 отсто минатата недела, најмногу од октомври 2021 година.
Акциите паднаа за 26 отсто оваа година, а Morgan Stanley ја намали вредноста на акциите поради послабата побарувачка за персонални компјутери.

Компјутерскиот гигант збриша вкупна вредност од 1,8 милијарди долари во својата најлоша недела од октомври 2021 година, бидејќи инвеститорите брзаат да ги продадат кинеските компании кои би можеле да се соочат со американски санкции. Леново со седиште во Пекинг ги смета американските агенции како свои главни клиенти, а кинеската влада како значаен индиректен акционер.

На некој начин, Леново во последно време ги следи лошата среќа на кинескиот пазар на капитал.