Алармантен извештај на „Дојче банк“: Предвидува рецесија на американската економија со веројатност од 100 проценти

59

Дојче банк пред неколку дена објави алармантен извештај во кој се анализираат статистички податоци од последните 200 години и се предвидува сериозна рецесија со веројатност од 100 проценти за американската економија.

Ова го истакна Питер Стоунџ, економски експерт на „Херитиџ фондацијата“ и автор на економски коментари во „Волстрит журнал“ и „Блумберг“.

Тој истакна дека банките пропаѓаат и дека понудата на пари се намалува со најбрзо темпо од 1930-тите, но дека главната разлика во споредба со периодот на најголемата криза во 20 век е тоа што САД немаат ни приближно ниво на националниот долг во тој период.што ги имаат денес.

Како што наведе, федералниот долг бил под 20 отсто од БДП, а денес е над 100 отсто од БДП, а според Конгресот е на пат да го достигне нивото од 200 отсто.

Тој изјави дека Американците можат само да се надеваат дека креаторите на политиката не се толку глупави како што беа во 1930 година, кога двете партии се обединија да ја уништат економијата преку централно планирање наместо механизмите што економиите ги користат за да се поправат себеси.