Алкалоид го шири своето портфолио на јужноамериканскиот пазар, регистриран лек во Чиле

109
Македонската фармацевтска компанија Алкалоид соопшти дека го шири своето портфолио на јужноамериканскиот пазар.
„Институтот за јавно здравје на Чиле (ISP) неодамна го издаде првото одобрение за ставање во промет лек произведен од „Алкалоид“ АД Скопје. Одобрението за ставање лек во промет се однесува на лек во форма на таблети, кој е наменет за краткотрајно лекување несоница кај возрасни.
„Алкалоид“, поддржан од своите партнери на оваа територија, продолжува со регулаторните активности за компилирање досиеја за прва регистрација и на други лекови, во согласност со националните регулаторни барања во Чиле.
Се стремиме и се надеваме дека бројот на добиени одобренија за ставање лек во промет во Чиле ќе се зголеми до крајот на оваа година“, соопштија од компанијата.