Allianz под истрага во Германија за инвестициски фондови

16

Германските регулатори започнаа истрага против најголемата финансиска компанија во земјата, Allianz, откако минатата година пропаднаа некои од американските инвестициски фондови, изјавија за Ројтерс извори директно запознаени со темата.

Овој потег го зголемува притисокот врз оваа осигурителна компанија, која веќе се соочува со повеќе тужби од инвеститорите во врска со структурните алфа фондови и поврзаните истраги од страна на Министерството за правда на САД и Комисијата за хартии од вредност.

Истрагата на германскиот финансиски регулатор BaFin се спроведува преку неколку одделенија на оваа институција, велат неколку извори.

Официјалните претставници на BaFin испитуваат до кој степен шефот на Allianz надвор од одделот за фондови знаел или бил вклучен во настаните што доведоа до загуба на милијарди долари, велат луѓето.

Портпаролот на Allianz одби да ја коментира истрагата.