Alphabet ги „позлати“ своите менаџери по рекордната година

39

По управувањето со високиот поврат на инвеститорите минатата година, првите луѓе на Google добиваат зголемување на платите во 2022 година, како и големи акции.

Одборот на директори на Alphabet, матичната компанија на Google, одобри нови пакети за наградување за CFO, Рут Порат, шефот на правниот оддел Кент Вокер, шефот на одделот за пребарување Прабакар Рагаван и Филип Шиндлер, извршен директор на компанијата, појаснува концернот во информацијата, доставена до Комисијата за хартии од вредност и берзи (SEC).

Основните плати ќе се зголемат од 650.000 американски долари на 1 милион американски долари, според документацијата објавена на веб-страницата на SEC во вторник, 28 декември. Секој од нив добил премија преку акции вредни меѓу 23 и 35 милиони долари, поделена на акции врз основа на постигнатите резултати и акции што ќе се стекнат со текот на времето, пренесе CNBC.

Во 2021 година, акциите на Alphabet паднаа за 65%, надминувајќи го многу поширокиот пазар и сите други големи технолошки компании во САД. Бизнисот со пребарувачот Google брзо се опорави од забавувањето поради Ковид-19 и почна да расте на нивоа пред пандемијата на почетокот на оваа година, искористувајќи ја предноста на заживувањето на рекламирањето и патувањата. YouTube исто така забележа зголемување на сообраќајот, а одделот за облачни услуги на Google доби на интензитет бидејќи компаниите се свртеа кон далечинско управување.

Рагаван и Шиндлер добиваат најголем удел од акции во 2022 година. Компанијата на секој од нив им обезбедува по 12 милиони долари акции засновани на перформанси кои треба да се купат помеѓу 2022 и 2024 година во зависност од тоа како е претставена цената на акцијата во споредба со компонентите на S&P 100. Тие добија уште 23 милиони долари во ограничени акции, кои ќе се стекнуваат квартално на 12 рати, во зависност од тоа дали ќе останат вработени во групата.

Порат и Вокер добија акции засновани на перформанси во вредност од по 5 милиони долари, како и 18 милиони долари во ограничени акции.

Alphabet не откри колку добиле менаџерите минатата година, но нејзиниот врвен менаџмент уживал во богата 2020 година. Компанијата во своите најнови документи до регулаторите соопшти дека Порат и Вокер добиле 50,2 милиони долари бонуси со акции оваа година, Рагаван добил 54,6 милиони долари, а за Шиндлер се утврдени акции за 65,5 милиони долари.

Откривањето на информациите за платите доаѓа во време кога Google се обидува да ја намали загриженоста кај редовните вработени за зголемените трошоци поради инфлацијата. На состанокот на сите вработени во декември, кој имаше за цел да го покрие планирањето за 2022 година, раководителите на Google накратко се осврнаа на загриженоста на вработените во врска со наградувањето и рекоа дека не планираат да одговорат со масовно зголемување на платите за целата компанија.