Amaze File Manager – популарен менаџер на датотеки со отворен код за телефони со Android

27

Amaze File Manager е прилично добар менаџер на датотеки на паметните телефони со Android, кој се издвојува меѓу многуте конкуренти со својот минималистички, но добро дизајниран интерфејс, прилично солидна општа опрема и можности, како и фактот дека е апликација со отворен код.

Модерниот, но минималистички интерфејс помага за општиот впечаток за одлични перформанси, а тоа е поддржано од интересни анимации, можност за избор помеѓу неколку теми, па дури и опција за избор на бои на поединечни елементи во интерфејсот, што дополнително ја нагласува неговата флексибилност.

Но, не е само практичниот интерфејс што го прави Amaze File Manager толку интересен. Има и прилично солидни карактеристики, а покрај вообичаените карактеристики што би ги очекувале од апликација од овој тип, има и неколку прилично корисни работи и поддршка.

На пример, поддржува повеќе јазичиња во исто време, има поддршка за FTP / FTPS, SMB и SFTP, потоа поддршка за шифрирање и дешифрирање датотеки со помош на криптографскиот алгоритам AES, а напредните корисници кои ги „рутнале“ своите телефони овој менаџер на датотеки ќе им биде подеднакво корисен.

Има и поддршка за облачни услуги, но тоа може да се добие само со купување на соодветниот додаток (Amaze Cloud Plugin) кој чини нешто над 2 евра. Мора да се признае, самата апликација е всушност потполно бесплатна (ниту пак се прикажуваат реклами), но донациите се прифаќаат како начин за поддршка за понатамошниот развој.