Аmazon бара програмери во Загреб, а не простор за складирање

27

Хрватските медиуми пред неколку дена, објавија дека глобалниот лидер во електронската трговија, американскиот Amazon, ќе отвори своја канцеларија во Загреб, како дел од планот на компанијата да вработи дури 55.000 работници ширум светот. Како резултат на оваа објава, регионалните медиуми почнаа да шпекулираат за обемот на идниот бизнис во Хрватска и што тоа ќе значи за локалните пазари на Западен Балкан.

Сепак, сите сомнежи беа отстранети многу брзо. Amazon официјално објави огласи за слободни работни места.

“Станува збор за програмери и експерти за хостирање во облак во рамките на решението за веб -услуги на Amazon – Amazon Web Services. Нема многу такви луѓе со потребното искуство во целиот регион, а камоли во Хрватска“, вели за Бизнис.рс ко-основачот на Асоцијацијата за е-трговија на Србија, Марко Илиќ.

Компанијата Amazon Data Services, основана во главниот град на Хрватска во 2019 година, за почеток ќе вработи 15 луѓе. Меѓу другото, бара седумгодишно искуство во индустријата. Огласите на официјалната веб -страница на матичната компанија ја споменуваат работата на модуларни центри за податоци.

Патем, Amazon управува со голем број центри за податоци ширум светот, кои често ги изнајмува за користење на големи меѓународни компании.

“Што се однесува до сегментот за е-трговија, имаше многу шпекулации во хрватскиот печат за можниот избор на Хрватска како потенцијален центар за земјите од ЕУ, но и за земјите од поранешниот источен блок, преку пристаништето во Риека, а не преку Солун, на пример, но таквата желба и во оваа прилика нема да се оствари“, коментира Илиќ