Амазон, Епл, Мета, Твитер: Расте листата на ИТ гиганти кои отпуштаат работници и замрзнуваат понатамошни вработувања

67

Една од најважните вести во моментов е преземањето на Твитер од страна на Илон Маск и масовните отпуштања на социјалната платформа. Сепак, Твитер не е единствената технолошка компанија во моментов што прави драстични промени во структурата на персоналот.

Всушност, постои постојан тренд во технолошките компании кои забележуваат масовни отпуштања и замрзнување на вработувањата. Зошто толку многу технолошки компании се намалуваат?

Кога станува збор за кариерите, технолошкиот сектор одамна е препознаен како одлично место за безбедност на работното место. Иако околината може да биде динамична, а обврските тешки, тоа се компензира со одличната плата и голем број други привилегии кои доаѓаат со работата за огромни технолошки системи.

Компании од целиот сектор ја намалуваат работната сила и поттикнуваат замрзнување на вработувањата.

Меѓу нив се и некои од најсилните имиња како Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft и Twitter.

Причина? За жал, истото што предизвикува проблеми во целата економија: високите каматни стапки и зголемените трошоци за живот предизвикаа потрошувачите ширум светот да трошат помалку пари. Ова влијае на приходите на овие компании. Помал приход, се разбира, значи дека бизнисите мора да ги намалат трошоците.

Се чини дека сегашната клима покажува дека инвеститорите се подготвуваат за претстојниот економски пад – и потенцијална рецесија што следи.

Иако сè уште се претпоставува целосна рецесија, кога големите имиња како Amazon, Apple и Microsoft – некои од најбогатите компании во светот – најавуваат отпуштања и замрзнување на вработувањата, може да се заклучи дека кризата неизбежно се приближува.

Еуроњуз ги наведува клучните технолошки компании кои најавуваат отпуштања и замрзнување на вработувањата:

Амазон
Гигантот за е-трговија го стопираше „новото постепено“ вработување на својата работна сила.

Епл
Apple ги „паузираше речиси сите вработувања“, одлука што може да трае до крајот на 2023 година..

Лифт
На почетокот на ноември, Lyft објави отпуштање на 700 работни места.

Мета
За прв пат во својата историја, гигантот на социјалните медиуми кој управува со Facebook, Instagram и WhatsApp размислува за замрзнување на вработувањата и потенцијални отпуштања.

Мајкрософт
Минатиот месец Мајкрософт укина околу 1.000 работни места.

Твитер
Илон Маск започна со отпуштања на 4 ноември, како дел од неговата нова стратегија, веднаш по преземањето на компанијата. Се шпекулира дека повеќе од 4.000 вработени, вклучително и целото раководство, веќе останале без работа.