Amazon го презема One Medical за речиси 4 милијарди долари

56

Amazon го купува One Medical за 18 долари по акција, зделка целосно во готовина што го вреднува давателот на примарна здравствена заштита на околу 3,9 милијарди долари.

Договорот го продлабочува присуството на Amazon во здравствениот сектор, за кој Нил Линдзи, потпретседателот на здравствените услуги на Amazon, рече дека е „високо на листата на искуства што треба повторно да се откријат“.

Гигантот за е-трговија се надева дека ќе го подобри начинот на кој луѓето закажуваат состаноци и самото искуство на прегледи, рече тој во изјавата.

„Сакаме да бидеме една од компаниите кои помагаат драматично да се подобри искуството во здравството во следните неколку години“, рече тој.

One Medical, кој излезе на берзата во 2020 година, управува со мрежа на практики за примарна здравствена заштита и нуди низа услуги за телемедицина. Денес, таа порасна за да надгледува 188 медицински практики на 25 пазари и има 767.000 членови, според нејзините најнови квартални резултати.

One Medical објави нето загуба од 90,9 милиони долари при приход од 254,1 милиони долари во првиот квартал.

„Постои огромна можност да се направи здравственото искуство подостапно и попријатно за пациентите, давателите на услуги и плаќачите“, рече извршниот директор на One Medical, Амир Дан Рубин во изјавата.