Амазон планира да подели откази на уште 9.000 работници

29

Амазон, платформа за е-трговија, ќе отпушти уште 9.000 работници во наредните недели, соопшти извршниот директор Енди Џеси, објави CNBC.

Најновата рунда првенствено ќе влијае на вработените во човечки ресурси, инженери и во маркетинг сектори.

Ова намалување на бројот на работници се додава на претходните неуспеси што компанијата ги објави во ноември, што траеше до јануари и влијаеше на повеќе од 18.000 вработени.

Раководството на Амазон ја донесе оваа одлука да ги намали трошоците.

Енди essеси изјави во изјавата пред компанијата да ги земе предвид финансиите, како и „неизвесност што постои во блиска иднина“.

Фото:Facebook