Амбицијата е патот до успехот, а упорноста е возилото во кое пристигнувате

118

Крајот на годината е секогаш добра можност да се навратиме на сето она што го постигнавме во претходната година, но и да испланираме се што сакаме да постигнеме во претстојната. Во продолжение ви претставуваме неколку финансиски цели!

Изградете или надополнете го вашиот фонд за итни случаи
Колку пати сте планирале нешто, а потоа се случило нешто неочекувано и вашите планови исчезнале? Фондот за итни случаи ќе ви овозможи да се справите со губење на работа или други ненадејни трошоци без да се задолжите.

Направете месечен буџет
Буџетирањето ви овозможува да добиете целосна слика за тоа колку заработувате и колку трошите. Можете да изберете од различни пресметки, како што е одличното правило 50-30-20. Задолжително одберете го оној кој одговара на вашиот животен стил.

Хоби како дополнителен извор на приход
Има безброј хобија кои потенцијално носат пари – цртање, сликање, фотографија…

Испробајте го предизвикот без трошење
Дали сте слушнале за никакви предизвици за трошење? Тоа е временски период, најчесто од неколку недели до еден месец, во кој ги отстранувате сите несуштински трошоци. Сè уште ќе плаќате кирија, бензин, комунални услуги, намирници и други потреби, но ова е можност да ги препознаете лошите финансиски навики и да најдете нови (бесплатни) начини за забава.

Одредете ги сопствените финансиски цели
Сега е време да размислите за долгорочни цели како што е отплата на заемот. Погледнете ја годината пред нас и планирајте кога сакате да постигнете одредени цели.

Научете нови вештини
Учењето нови вештини ве подготвува за напредување и ви помага да ја промените работата ако тоа е вашата цел. Некои профитабилни вештини за учење може да вклучуваат веб дизајн, хонорарно пишување, претприемништво, развој на софтвер, јавно говорење и создавање дигитална содржина.

Креирајте (или ажурирајте) вашата веб-страница и продолжете
Веб-страницата е ваш сопствен професионален „дом“ на Интернет. Можете да го користите за да се претставите себеси, да истакнете проекти на кои сте работеле и да пишувате блог постови за да покажете стручност за одредени теми за кои сте специјализирани. Исто така, поставете годишна цел да ја ажурирате вашата биографија со соодветно искуство.

Стремете се кон здрава рамнотежа помеѓу работата и животот
Кога го поминувате целото ваше време на работа, давате приоритет на други важни области од вашиот живот. Затоа искористете го времето за планирање на целта за да го испланирате и слободното време. Дозволете си да побарате помош од другите за мали нешта како чистење на станот или давање инструкции за децата, бидејќи давањето е најголемата форма на примање.

Вмрежување со интересната група
Колку повеќе се поврзувате и запознавате луѓе во индустријата, толку повеќе врски ќе имате за можности за кариера, препораки за нови компании, професионално менторство и многу повеќе. Обидете се да присуствувате на состаноци, работилници, обуки и вебинари во вашата област.

11. Дефинирајте ги личните основни вредности
Кога последен пат седнавте со себе и размислувавте што е навистина важно за вас? Каква личност сакате да бидете? Кои квалитети ги цените кај другите? Како ќе ги негувате овие квалитети во себе и ќе ги практикувате во реалниот свет?

Откривањето и дефинирањето на вашите основни вредности може да ви помогне да го водите животот што сакате да го живеете.

Проценка на сопствените силни и слаби страни
Во согласност со истиот принцип на запознавање со себе, направете ја вашата годишна цел проценка на вашите сопствени силни и слаби страни. Тоа може да бидат професионални вештини, лични квалитети или било што друго што сакате да го оцените. Започнете со она во што сте добри. Потоа продолжете со областите што би можеле да ги подобрите.

Годишните цели навистина можат да го подобрат вашиот живот!
Се разбира, годишните цели ќе изгледаат различно за секого, бидејќи сите имаме различни животи, околности и интереси. Сега е вистинско време да почнете да размислувате за се што сакате да постигнете во наредната година и слободно да бидете амбициозни! Амбицијата е патот до успехот. Упорноста е возилото во кое пристигнувате. Со среќа!