Америка е вториот најголем снабдувач на гас во ЕУ, кој е на првото место

183

Норвешка сега е најголемиот снабдувач на природен гас за земјите од Европската унија, а зад неа стојат САД.

САД станаа вториот најголем снабдувач на гас во ЕУ поради зголемената испорака на ЛНГ по намалувањето на испораките од Русија, изјави заменик-шефот на Европската комисија, Валдис Домбровскис, на економската конференција во Летонија.

„Успеавме целосно да ја обновиме структурата на нашите добавувачи. „Норвешка сега е најголемиот снабдувач на природен гас, а потоа следат САД, кои нè снабдуваат со течен природен гас“, рече тој.

Претходно оваа година, Русија беше најголемиот снабдувач на гас во блокот, покривајќи приближно 40 отсто од потребите на европскиот регион. Сепак, по воената операција на Москва во Украина и санкциите на Западот, руските испораки се намалени и во моментов сочинуваат само девет отсто од увозот на гас во ЕУ.

Минатата година, САД станаа трет најголем снабдувач на ЕУ, претекнувајќи го Алжир. Во 2022 година, испораката на ЛНГ во САД дополнително се зголеми и сега претставува речиси половина од вкупните набавки на ЛНГ.