Америка може да банкротира

112

Соединетите држави се финансиски исцрпени од стимулациите за спречување на продлабочена рецесија предизвикана од пандемијата.

Според Фајненшл тајмс и Њујорк тајмс, шефот на американското Министерство за финансии испратила многу драматично писмо до американските конгресмени.

Џенет Јелен тврди дека Министерството за финансии ги исцрпило сите вонредни мерки за финансирање на државата, а од октомври, САД би можеле да се најдат во ситуација кога веќе не можат да ги платат своите обврски. Тврди дека не можат да го проценат точното време кога Америка би можела да престане да ги плаќа своите обврски, односно да банкротира, но утврди колку брзо истекува времето во кое може да се спречи економска катастрофа, пренесува Јутарњи лист.

“Откако сите достапни мерки и готовина нема да бидат достапни, односно кога ќе бидат целосно исцрпени, САД нема да можат да ги исполнат своите обврски за прв пат во својата историја“, напиша Јелен.

За да го одложи банкротот, американското Министерство за финансии минатиот месец ги суспендираше инвестициите во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, Фондот за поштенски услуги за пензионирање и Фондот за пензионирање на државните службеници. Со други зборови, тие престанаа да инвестираат во идните пензии на државните службеници.

Соединетите држави се финансиски исцрпени од стимулациите за спречување на продлабочена рецесија предизвикана од пандемијата.

Јелен исто така рече дека банкротот може да предизвика “непоправлива штета“ за економијата на Соединетите држави и глобалните финансиски пазари. Таа тврди дека само временското приближување кон таа можност прави огромна штета.

Избраните претставници во Конгресот добија едно од најдраматичните писма од американските фискални власти.