Америка се залага за меѓународна слободна трговија со Европската унија

9

Американскиот министер за енергетика Џенифер Гранхолм изјави дека не сака трговско „ривалство“ меѓу САД и Европската унија и дека тие се за слободна трговија со европските производители.

Како што објави Фајненшл тајмс, денеска се водат преговори за договор за слободна трговија поврзана со чиста технологија.

„Не сакаме да видиме никакво трговско ривалство со нашите европски колеги за тоа како можеме да го направиме тоа на начин што ќе ги подигне сите“, рече Гранхолм.

САД се обидоа да изградат „стабилен столб“ на производството за да ја сменат деценијата деиндустријализација и зависност од кинеските производители, пренесува Танјуг.