Американец добил сметка од 30.000 долари за промена на батеријата во хибрид стар 10 години

73

Не е новост дека електричните и хибридните батерии за автомобили се навистина скапа компонента. Сепак, навистина е тешко да се поверува во огромните трошоци за поправка на генерички автомобил со неколкугодишна употреба. Логиката вели дека треба да биде поевтин, но не изгледа така ако се земе предвид сметката од 30.000 долари што официјалната услуга му ја дала на клиентот за промена на батеријата во стар хибриден автомобил.

Сметката од Роџер Дин Шевролет од Флорида стана вирална на социјалните мрежи поради високата цена што продавницата имала намера да му ја наплати на купувачот за да ја замени мртвата батерија на неговиот Chevrolet Volt Hybrid. Имено, сметката далеку ја надминува моменталната вредност на возилото на пазарот на половни автомобили.

Chevrolet Volt Hybrid од 2012 година со повеќе од 100.000 километри во моментов се проценува на околу 9.000 евра во САД. Тоа значи дека трошоците за замена на батеријата тројно ја зголемуваат пазарната вредност на возилото. За среќа, тоа е само прелиминарна фактура, а клиентот не се одлучил за услугата, а цената сама по себе е објаснување.

Вработениот во сервисот објасни дека „оваа проценка е за возило старо 12 години без гаранција и за батерија што е исклучително тешко да се добие поради постара технологија“, и дека „деловите се набавуваат од добавувачи надвор од Chevrolet“.
Вработениот ја споредува батеријата со првите телевизори со рамен екран, кои биле екстремно скапи, а со текот на времето поевтиниле.