Американската централна банка забележа рекордна загуба од 114,3 милијарди долари во 2023 година

23

Федералните резерви соопштија дека официјално забележале нето негативна добивка (загуба) од 114,3 милијарди долари минатата година, што е рекордна загуба поврзана со трошоците за управување со краткорочната каматна стапка на централната банка на САД.

Загубата од минатата година е проследена со 58,8 милијарди долари нето приход во 2022 година, соопшти ФЕД. Официјалните бројки се ревидирани од прелиминарните податоци објавени претходно оваа година.

ФЕД постојано нагласува дека нето негативната добивка не ја попречува нејзината способност да води монетарна политика, пренесува Ројтерс.

Според законот, ФЕД ја предава целата добивка откако ќе ги покрие оперативните трошоци во Министерството за финансии. ФЕД заработува приход од услугите што ги обезбедува на финансискиот систем и од приходите од камати на хартиите од вредност што ги поседува.

ФЕД оствари значителен профит во изминатите неколку години поради ниските каматни стапки и големите поседувања на обврзници.

Агресивното зголемување на каматните стапки од пролетта 2022 година ги потресе финансиите на централната банка. За да го намали инфлацискиот притисок, ФЕД ги зголеми каматните стапки од нула до сегашниот опсег од 5,25 до 5,50 проценти.