Американските санкции ја поттикнаа кинеската индустрија за чипови

19

Кинеската индустрија за чипови расте побрзо од која било друга во светот, откако американските санкции против локалните Huawei Technologies и другите компании го подигнаа „апетитот“ за домашни компоненти.

Деветнаесет од 20-те најбрзорастечки компании за чипови во светот доаѓаат од светската економија број два во последните четири квартали, според Блумберг. Во однос на лани тогаш нивниот број бил осум.

Кинеските продавачи на софтвер, процесори и опрема се од витално значење за производството на чипови и сега ги зголемуваат приходите неколку пати повеќе од светските лидери Taiwan Semiconductor Manufacturing или ASML Holding.

Тензиите меѓу Вашингтон и Пекинг ја трансформираа глобалната индустрија за полупроводници од 550 милијарди долари, сектор кој игра огромна улога во сè.

Во 2020 година, Соединетите Држави почнаа да ја ограничуваат продажбата на американската технологија на компании како што е Semiconductor и Hangzhou Hikvision Digital Technology. Ова го поттикна бумот во производството и снабдувањето со чипови во Кина.

Се очекува Пекинг да влее милијарди долари во секторот преку амбициозни програми како што е планот на „Little Giants“ за поддршка и финансирање на националните технолошки компании за да се заобиколат американските санкции.

Подемот на локалните компании го привлече вниманието на некои од најголемите клиенти: се коментира дека Apple ја смета Yangtze Memory Technologies за најновиот снабдувач на флеш меморија за iPhone.

Вкупната продажба на кинеските производители и дизајнери на чипови скокна за 18% во 2021 година на рекордни 150 милијарди долари, според Кинеската асоцијација за полупроводничка индустрија.

Постојаниот недостиг на чипови, кој го ограничува производството во најголемите светски производители на автомобили и електроника за широка потрошувачка, функционира и во корист на локалните производители.

Приходите на Shanghai Fullhan Microelectronics, на пример, пораснаа во просек за 37%, поттикнати од големата побарувачка за производи за надзор. Дизајнерот на чипови вети дека ќе се прошири во области како што се електрични возила и вештачка интелигенција.