Американските стартапи собраа рекордни 330 милијарди долари во 2021 година

135

Инвеститорите инвестираа рекордни 330 милијарди долари во приватни стартапи во Соединетите држави минатата година, како дел од бранот зделки што брзо ги зголемија проценките на компаниите. Ова е речиси двојно повеќе од вкупната сума за 2020 година, пишува „Фајненшл тајмс“.

Ризичните инвеститори се натпреваруваа со други инвеститори со „длабок џеб“ за да добијат зделки, давајќи им повеќе можности на основачите на атрактивни стартапи. Инвеститорите добија доверба од бранот првични јавни понуди, кои донесоа големи приноси.

Компаниите поддржани од ризични инвеститори во Соединетите држави собраа вкупно 329,8 милијарди долари минатата година, што е повеќе од претходниот рекорд од 166,6 милијарди долари во 2020 година, според PitchBook. Инвеститорите инвестирале околу четири пати повеќе пари во стартапи отколку пред пет години.

Повеќе од половина од минатогодишниот вкупен износ, или 190,8 милијарди долари, дојде од кругови за финансирање над 100 милиони долари, откако инвеститорите покажаа желба да инвестираат големи суми во релативно млади компании.

Ризичните инвеститори плаќаа висока цена за влоговите во ветувачки стартапи, кои понекогаш имаа слаби приходи. Инвеститорите беа привлечени од силната побарувачка за деловен софтвер, е-трговија и други успешни потфати во економијата на пандемијата.

Stytch, двегодишен стартап за софтвер за идентификација, имаше помалку од 1 милион американски долари годишен приход кога Coatue Management и другите инвеститори го проценија на 1 милијарда долари во ноември, соопшти компанијата.

Јавно котираните компании за деловен софтвер тргуваа за околу 1,64 пати повеќе од нивните приходи, според индексот BVP Nasdaq Emerging Cloud.

Стартапите за криптовалути исто така привлекоа голема активност. OpenSea, пазар за незаменливи токени, во понеделникот соопшти дека собрал 300 милиони долари во круг предводен од инвестициската компанија Paradigm and Coatue, што ја зголеми проценката на компанијата од 1,5 милијарди долари во јули на 13,3 милијарди долари сега.

На глобално ниво, приватните стартапи собраа 671 милијарда долари минатата година, според PitchBook, повеќе од 90 отсто повеќе од претходната година.

Некои инвеститори почнаа да се прашуваат дали овој бум е оправдан. Технолошкиот индекс Nasdaq Composite се намали во изминатите два месеци, а во средата запиша пад од 3,3 отсто бидејќи инвеститорите ги напуштаат софтверските компании кои уживаа во раст за време на пандемијата.

Американските групи за ризичен капитал собраа рекордни 128 милијарди долари минатата година.