Американци ќе произведуваат електрични автомобили во Саудиска Арабија

44

Американскиот производител на електрични возила Lucid објави дека ја отвори својата прва меѓународна фабрика во Џеда, Саудиска Арабија, според договорот за електрификација на водечкиот светски извозник на нафта. Луцид ги објави плановите за изградба на фабрика во Џеда минатата година, велејќи дека Саудиска Арабија потпишала договор за купување до 100.000 нејзини возила во период од 10 години.

Ријад усвои амбициозен план кој треба да ја ублажи доминацијата на нафтениот сектор во економијата, доверувајќи ја имплементацијата на државниот фонд за стабилизација, најголемиот акционер на Луцид. Фондот поседува нешто повеќе од 60 отсто од акциите во американската компанија. Тие ги купија акциите во мај, во понуда за избрани инвеститори, издвојувајќи 1,8 милијарди долари за трансакцијата.

Фото: Facebook