Аналитичари:Бакарот е нова нафта

69

Бакарот ќе доживее  „генерациска промена“ во побарувачката како што се зголемува декарбонизацијата, според BNI Mellon и нејзиниот водечки менаџер на портфолио Ал Чу.

Бакарот е водечки барометар на глобалното економско здравје поради неговиот широк опсег на употреба, вклучително и во електрична опрема и индустриски машини. Имаше силен почеток на годината, со оглед на слабеењето на доларот и очекувањата на инвеститорите дека побарувачката ќе се засили по повторното отворање на кинеската економија.

Краткорочните проблеми со снабдувањето, исто така, се појавија заедно со заживувањето на побарувачката, како што е ерупцијата на протестите во Перу, кој обезбедува 10 отсто од светската понуда на бакар.

„Бакарот најчесто се користи како градежен метал за жици во згради, жици за машини и што ли уште не, но ако го погледнеме трендот на декарбонизација на нула енергетска транзиција, бакарот е новата нафта“, рече Чу, кој управува со фондот BNI Mellon, објави CNBC.

„Дали е сончева енергија, дали е ветер, дали се тоа електрични возила, дали е некој облик на обновлива енергија? На секоја обновлива енергија  му треба бакар, бидејќи ако зборувате за наелектризирање нешто и пренос на електрична енергија, потребен ви е бакар“, додаде тој.

„Кога ќе ја погледнете долгорочната приказна, можете да видите само голема побарувачка. Многу луѓе се фокусираат на литиумот како еден вид енергетски преоден метал, но мислам дека треба да бидеме многу повеќе фокусирани на бакарот, бидејќи мислам дека тоа е вистинскиот камен на сопнување, тесно грло за приказната за енергетската транзиција“, рече Чу.

Повикувајќи се на старата економска поговорка „најдобар лек за високите цени се високите цени“, Чу рече дека секогаш ќе има краткорочна циклична нестабилност, но цената на бакарот најверојатно ќе продолжи да расте додека не поттикне многу поголеми истражувачки циклуси или зголемување во секундарните пазари на бакар и рециклирањето.