Аналитичари: Биткоинот ќе оди над 60.000 долари

35

Позитивната низа на биткоинот вчера се протегаше седми ден по ред. Некои аналитичари очекуваат биткоинот за прв пат да го сруши нивото од 60.000 долари.

Најпопуларната криптовалута вчера вредеше повеќе од 56.840 долари, а со тоа се приближи многу близу до рекордната вредност од 58.332 долари.

Овој пат, инвеститорите вложуваат во биткоин првенствено за да се заштитат од очекуваната инфлација во иднина, и покрај фактот дека сè уште нема причина за прекумерна загриженост за зголемување на цените.

За растот на биткоинот секако допринесоа охрабрувачките информации за големиот интерес на клиентите на Goldman Sachs за најпопуларната криптовалута.

Во очите на инвеститорите, тоа е дигитално злато, заштита од сите ексцеси кое неизбежно ќе предизвика диво печатење пари насочено од централните банки, тоа е пред сè висока инфлација и девалвација на класичните валути. Бидејќи цените на златото паѓаат благо неколку месеци, се повеќе станува јасно дека биткоинот навистина ја презеде својата улога во многу од портфолијата на големите играчи.

Европската централна банка (ЕЦБ), во четвртокот значително ја зголеми проценката на стапката на инфлација за еврозоната оваа година и објави побрзо темпо на купување на средства следниот квартал за да обезбеди поволни услови за финансирање на економијата.

Оваа година, ЕЦБ очекува инфлација од 1,5%, во споредба со 1% предвидени во извештајот од декември 2020 година.

Потсетувајќи дека инфлацијата во еврозоната беше 0,9% во јануари и февруари, по минус 0,3% во последниот месец од минатата година, претседателката на ЕЦБ, Кристин Лагард го препиша забрзаниот раст на цените на почетокот на годината на привремени фактори и повисоки цени на енергијата.

Фото: Pixabay