Аналитичари: Биткоинот на почеток на нов голем раст

25

Биткоинот е во нов „голем пораст“ бидејќи силата на пазарот многу наликува на условите на пазарот на мечка по 2018 година.

Според најновата анализа, BTC/USD ќе продолжи да расте „по одредена консолидација“ благодарение на клучните сигнали од неговиот индекс на релативна сила (RSI).

Со зголемувањето на цената на биткоинот која допрва доаѓа, оптимистите се чувствуваат посигурни и покрај широкото неверување во долговечноста на тековниот раст, пишува Cointelegraph.

За популарниот трговец Crypto Wolf, клучниот феномен што сега е во тек го издвојува најновото закрепнување на биткоинот од сите други.

RSI, примети на 18 јануари, ја испиша долгоочекуваната бикова дивергенција на неделните временски рамки – нешто што никогаш порано не се случило.

„BTC испиша ретка седмична нагорна дивергенција на RSI. Тоа никогаш не се случило во историјата на BTC, можност што се случува еднаш во животот“, резимира тој на 21 јануари.

RSI е основна мерка што ја користат трговците за да одредат дали средството е прекупувано или препродавано по дадена цена.

„Техничарите беа таму, графиконите врескаа на дното, но како и обично повеќето беа во режим на мечкин начин на работа“, додаде Wolf.

Со ова, биткоинот почнува да повторува некој вид на ренесанса последен пат забележана на крајот на претходниот мечкин пазар на почетокот на 2019 година.

Трејдерот и аналитичар Trader Tardigrade, познат и како Алан на социјалните мрежи, предвидува дека добрите времиња ќе продолжат уште некое време.

„BTC ја повторуваше шемата во RSI и Price Action до крајот на 2019 година“, им рече тој на следбениците минатата недела.

Дневниот RSI беше близу 87 во моментот на пишување, според податоците од Cointelegraph Markets Pro и TradingView.

Ова е највисокото ниво од јануари 2021 година, неколку месеци пред BTC/USD да постави нови највисоки вредности на сите времиња од 58.000 долари во април и 69.000 долари во ноември.