Аналитичари: Цените на среброто ќе се искачат на највисоко ниво во последните девет години

25

Цените на среброто би можеле да достигнат деветгодишен максимум од 30 долари за унца оваа година.
Недоволните залихи на сребро, како и неговата тенденција да го надмине златото за време на периоди на висока инфлација се клучни двигатели кои ја поддржуваат перспективата, велат аналитичарите за CNBC.

Последен пат среброто допре 30 долари за унца беше во февруари 2013 година, според податоците на Refinitiv.

„Среброто историски донесе добивки од близу 20% годишно во години кога инфлацијата е висока. „Со оглед на тоа искуство и колку евтиното сребро останува во однос на златото, не би било изненадување да се види дека среброто се движи кон 30 долари за унца оваа година, иако тоа веројатно ќе обезбеди значителен отпор“, рече Џени Симпсон, извршен директор на ABC. Bullion.

„Среброто е дефицитарно… и има значително намалување на достапниот физички залихи во физичките центри на Њујорк и Лондон, повеќе отколку што се гледа во златото“, рече Ники Шилс, шеф на стратегијата за метали во фирмата за благородни метали МКС. PAMP.

Шилс додаде дека се очекува среброто да забележи недостиг од повеќе од 100 милиони унци во следните пет години, при што индустриската побарувачка ќе ја поттикне тесната понуда.

„Најголемиот сегмент од побарувачката за сребро е индустрискиот, [еднаков на] речиси 50% од вкупната побарувачка“, рече таа, повикувајќи на основната состојба за цените на среброто да се зголемат до 28 долари, со добивки од 30 долари или повеќе.

Јас сум многу оптимистичен на златото, но уште повеќе  на среброто.

Таа побарувачка се очекува да порасне за повеќе од 15% во следните пет години, рече тој, во зависност од забрзувањето на индустриската побарувачка од автомобилските и електронските апликации.

Среброто е материјал кој најчесто се користи во производството на автомобили, соларни панели, накит и електроника.