Аналитичарите предупредија: Растот на цените ќе продолжи и во следната година и половина

43

Фил Лемперт, американски аналитичар во прехранбената индустрија и уредник на порталот SuperMarketGuru, ја предупреди јавноста дека сегашниот општ пораст на цените на храната на пазарот ќе продолжи уште една и пол година. Тој за американската телевизија CBS изјави дека цените на храната сè уште не го достигнале очекуваниот раст.

“Цените ќе продолжат да растат уште една добра година и половина. Најголемото зголемување што ќе го видиме е поврзано со сè од животинско потекло -јајца, млеко, свинско или говедско “, рече Лемперт.

Цените на големо на храната се зголемија за 8,3 проценти на годишно ниво во август, соопшти Министерството за труд на САД, додавајќи дека ова е најголемото зголемување на цената во изминатата деценија.

Додека зголемувањето на цените на храната делумно се должи на големите загуби во резервите на добиточна храна поради пожарот во Калифорнија, исто така  други проблеми во синџирот на снабдување и недостатокот на работна сила. Посочувајќи го големиот недостаток на возачи на камиони, Лемперт рече дека трошоците за превоз во фрижидер се зголемени за околу 10,4 проценти.