Антивирус со 500 милиони корисници додаде „крипто-мајнер“

12

Стана модерно за развивачите на антивируси да додаваат модули за копање криптовалути на нивните производи. Ова не би требало да биде проблем доколку корисниците се јасно информирани и имаат пригодни опции да ги искористат предностите или да се откажат од новата функција која се потпира на нивните компјутерски ресурси.

Минатата година популарниот Norton 360 го интегрираше модулот за „рударство“ на криптовалути Ethereum. Слична алатка се појави во друга широко распространета антивирусна програма – Avira, чија корисничка база брои околу 500 милиони луѓе ширум светот, соопшти „Krebs on Security“.

Причината за појавувањето на Avira Crypto во бесплатната верзија на антивирусот можеби е тоа што софтверот веќе е во сопственост на NortonLifeLock Inc., американската компанија која е сопственик на Norton 360.

Германскиот развивач Avira Operations GmbH & Co. KG е основана во 1986 година и е најпозната по бесплатниот антивирус Avira Free Security (исто така познат како Avira Free Antivirus). Во јануари минатата година, Avira стана сопственост на NortonLifeLock. LifeLock беше купен од Symantec во 2017 година и подоцна преименуван во NortonLifeLock.

Како и Norton 360, Avira Antivirus сега има вградена алатка за копање криптовалути. Не е стандардно активиран – корисниците мора сами да го активираат крипто-рударот, доколку е потребно. Засега малку се знае за новата функција, бидејќи нема детални информации на страницата за поддршка на Avira.

На пример, не е познато колкава провизија добива компанијата кога клиенти ја користат алатката за копање. Во случајот со Norton 360, сопственикот на производот NortonLifeLock зема 15% од генерираната криптовалута.

„Avira Crypto ви овозможува да го користите времето на прекин на вашиот компјутер за да ископате криптовалута Ethereum (ETH). Бидејќи „копањето“ бара висока компјутерска моќ, тој не е погоден за корисници на компјутери со средни перформанси“, се вели на страницата за поддршка на Avira.

„Дури и со компатибилен хардвер, копањето по криптовалути самостојно може да биде помалку профитабилно. Најдобрата опција за вас е да се придружите на „базен“ кој ја дели моќта за да ја зголеми веројатноста за екстракција на криптовалути. После тоа, наградата се дели подеднакво меѓу сите членови на базенот“, додаваат од компанијата.