Apple го замислува iPhone како услуга за претплата

91

iPhone и другите уреди на Apple стануваат поскапи, па компанијата ги разгледува опциите за користење на алтернативни продажни модели за да го намали товарот на џебот на потрошувачот.

Изворите на Bloomberg тврдат дека Apple развива претплатална услуга за iPhone и друг хардвер. Ова ќе значи дека потрошувачите плаќаат месечна претплата, наместо авансно плаќање за уред од иконската компанија.

Според изворите цитирани во публикацијата, луѓето „веројатно“ би управувале со своите претплати преку нивните сметки на Apple. Деталите за новиот потфат се уште се оскудни.

Се тврди дека услугата ќе вклучува редовни надградби и ќе започне кон крајот на 2022 или почетокот на 2023 година. Цените исто така се предмет на коментар. Самата компанија прилично молчи за својот нов проект.

Сепак, според пазарните аналитичари, „компанијата не се срами да се префрли на претплати“, што се гледа од начинот на работа. Дигиталните услуги како Apple Music, TV + и Fitness + се брзорастечки дел од приходите на компанијата. Тие помагаат да се ублажат врвовите и падовите во сезонските циклуси на продажба.

Пошироките понуди за претплата за хардвер би ја прошириле оваа стратегија – Apple може да смета на постабилен и попредвидлив прилив на приходи, особено од клиенти кои инаку би чекале подолго да ги променат своите гаџети.