Apple го зголемува буџетот за плати во услови на влошениот пазар на труд

16

Технолошкиот гигант Apple ги зголемува платите на своите вработени во странство поради зголемената инфлација, влошените пазари на труд и притисоците на синдикатите, објави Ројтерс.

Производителот на iPhone ги информираше своите вработени во САД преку е-пошта дека компанијата го зголемува својот вкупен буџет за плати.

По промените, почетната плата на работниците во САД ќе се зголеми на 22 долари на час или повеќе, во зависност од пазарот. Ова е зголемување од 45% во однос на 2018 година.

Сè уште не е јасно кога точно ќе има зголемување на платата на вработените во компанијата во Европа, но најверојатно тоа ќе се случи, коментираат упатени, цитирани во американските медиуми.

„Поддршката и задржувањето на најдобрите членови на нашиот тим во светот ни овозможува да ги испорачаме најдобрите, најиновативни производи и услуги на нашите клиенти. Оваа година решивме да го зголемиме нашиот вкупен буџет за плати и бенефиции“, се вели во соопштението на Apple. .

Во последните месеци, компанијата се соочи со невообичаени работнички немири во САД. Ова незадоволство се протега од работниците на мало во продавниците кои бараат поддршка од синдикатите, до инженери и високо поставени вработени.