Apple и Toyota разговараат за производство на електричен автомобил

57

Целосно електричен и делумно автономен автомобил полн со напредни технологии и кој знае уште што – Apple Car, iCar или нешто слично – е концепт за кој се шпекулира со години. Apple никогаш официјално не потврди дека работи на тоа, но количината на информации што потврдува дека тоа се случува не е занемарлива.

Она што го знаеме е дека Apple нема да ги произведува самите автомобили, туку првенствено ќе работи на придружните технологии и дизајн, додека производството би било препуштено на некој друг.

Претходно оваа година, се зборуваше дека Hyundai е потенцијален производител, но договорите меѓу двете компании наводно не вродиле со плод. Apple, пак, не се откажува, но сепак планира да го лансира својот електричен автомобил во масовно производство, во 2024 година. Сега нивните претставници се во уште една рунда преговори во Јужна Кореја и Јапонија.

Во последните денови, Panasonic, LG, Samsung и SK Innovation, наводно, ја посетија Кореја, првенствено во обид да организираат производство на батерии, кое, еден од горенаведените, би ги „склопувал“ според дизајнот на Apple. Тие, наводно, развиваат нови дизајни на батерии кои радикално ќе ги намалат трошоците за производство, додека капацитетот ќе биде поголем. Еден извор неодамна го спореди овој тип батерија и неговата иновација со iPhone, наведувајќи дека тоа е сосема ново ниво – скок што iPhone го донесе во светот на мобилните телефони.

По обиколката на корејските компании, претставници на Apple се упатија кон Јапонија, каде што се состанаа со претставниците на Toyota, со надеж дека ќе соработуваат со нив. Компанијата може да биде или цел производител на автомобили или само снабдувач на одредени делови. Според претходните информации, Apple има примарна цел да ги „склопува“ своите автомобили и батерии за нив во САД, каде што Toyota има неколку свои фабрики.

Неодамна, исто така, се дозна дека двајца инженери, ветерани од автомобилската индустрија од Mercedes-Benz, се преселиле во Apple, каде работат во група (т.н. Special Projects Group), која под превезот на тајност развива иден автомобил и се што е поврзано со него.